Har du en vejrhane på dit tag? Det betyder den…

Måske hører du til en af dem, der har en vejrhane på taget, i haven eller måske i tankerne, da du overvejer at få en til dit hjem.

Vejrhanen fortæller, som vinden blæser. Det er dens lod i livet, men der er mere til historien end bare det. Måske har du set en vejrhane tidligere på en kirkes tårn eller på en stor herregård? I så fald er det ikke tilfældigt. Særligt her var det nemlig tidligere muligt næsten altid at se en vejrhane i kostbare materialer, som stor på tårne eller tage. Har var den med til at vise pøblen, at kirken eller de adelige var magtfulde og rige, eftersom de havde dette væsen i guld eller andet som udsmykning.

Betød det så, at de almindelige borgere i datidens samfund slet ikke havde noget at ”skilte med” på toppen af deres gårde eller butikker? Nej, slet ikke. Faktisk havde rigtig mange erhverv dengang en meningsfuld vejrhane – eller rettere: vindfløj, som det hedder, når det ikke er en specifik hane – monteret på deres forretning. Disse symboler repræsenterede alle forretningens ydelse, så en fisker f.eks. havde en fisk, men var dog ikke lavet i hverken guld eller andet meget kostbart materiale. Ofte var deres vindfløj lavet i det velkendte materiale træ, som var tilgængelig, billigt og let at bearbejde. Der var dog stadig nogle, der havde en vejrhane! Dette var typisk bønderne, men også deres hane var i træ. Men hvorfor så en hane? Valget af hanen havde ikke nogen sammenhæng med kirkernes brug, der trak på religiøse referencer.

Når bondemanden valgte at placere en hane på toppen af taget, så hang det i stedet sammen med, at den repræsenterede frugtbarheden. Altså troede bonden på en bedre høst etc., når det var denne type væsen, der var på gårdens højeste tinder.

Men hvorfor brugte kirken en hane?

Når kirken valgte hanen som deres vind-visende repræsentant, skal forklaringen findes i, at Jesus forudså, at apostlen Peter ville fornægte ham tre gange før hanen galer. Vejrhanen symboliserer derfor, at man ikke må fornægte sin herre. Mange mener desuden, at hanen er et udtryk for, at tro er omskiftelig, nøjagtig som vinden blæser.

I dag kan du blandt andet bestille vejrhaner og vindfløje her: https://thubalka.dk/vindfloeje-og-vejrhaner/ – hvor det også er muligt at kontakte firmaet for reparation og udbedring af de efterhånden ældre vejrhaner, der sidder på mange tage.