Kan dit trægulv tåle en slibning?

gulvafhøvling af trægulv

Trægulve bliver med tiden slidte at se på. Derfor ønsker mange at give gulvet en afslibning, så det igen kan te sig godt ud.

Det er dog ikke alle trægulve, der egner sig til at blive slebet. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i, hvilken type gulv du har, inden du giver dig i kast med en afslibning.

Vi giver dig et overblik over de forskellige gulvtyper.

Laminatgulve kan ikke slibes

Laminatgulve er praktisk talt ikke lavet af ægte træ, men af plastik med en struktur, der ligner træ. Har du et laminatgulv er det derfor ikke muligt at slibe det.

Parketgulvet kan du sagtens slibe

Modsat laminatgulve er parketgulve lavet af ægte træ og kan derfor med fordel slibes.
Slidslaget varierer i tykkelse fra 2,5 millimeter til 3,5 millimeter. Når du vælger at slibe gulvet, skal du derfor være opmærksom på, om gulvet har været afslebet før, og om der er for lidt slidlag tilbage til at slibe det igen.
Hver gang et gulv slibes, fjernes der nemlig helt op til 1,5 millimeter af gulvet.
Har dit gulv mindre ridser, misfarvninger eller mærker vil de oftest kunne fjernes helt ved gulvafslibning. Er der meget dybe ridser vil det dog være vanskeligt at udrede dem ved afslibning.

Slib gerne plankegulvet, men pas på søm

På samme vis som med parketgulve er plankegulve lavet af træ. Plankegulve er derfor også mulige at slibe ned.
For at genskabe plankegulve anbefales det at starte med en gulvafhøvling. Dernæst skal gulvet slibes med flere forskellige korn, således at gulvet bliver glat.
Der kan ofte være udfordringer, når man har med ældre gulve at gøre, da disse kan være sømmet. For at undgå at hænge fast, når man går på gulvet og for at skabe en jævn overflade, kan du blot banke dem ned efter afslibningen.