Hvilken solfaktor skal min solcreme have?

Ved du hvilken solcreme du skal bruge? Når sommeren er lige om hjørnet, er det igen tid til at finde solcremen frem. Vi ved alle, at man burde bruge solcreme hyppigt. Men hvilket mærke og hvilken faktor burde man bruge? Det skifter fra person til person. Her vil vi gennemgå hvilken solfaktor man bør anvende.

Solfaktor: Hvad er det helt præcist?

Kort og godt fortæller solcremens faktor os om evnen til at beskytte vores hud mod solens UVB-stråler. Solfaktor er også hvad vi kalder SPF, hvilket står for sun protection factor. Dette vil sige, at en solcreme med SPF 30, gør huden i stand til at blive udsat for 30 gange mere UVB, før du mærker til det og den bliver rød. Det er dog vigtigt at sige, at solcreme ikke skal anvendes til at opholde sig længere i solen, men at gøre det mere sikkert.

Valg af solfaktor

Når du skal vælge solcreme, er der tre ting du skal have i mente. UV-indeks, hudtype, samt aktivitetsniveau. Hvis UV-indekset er højt og du skal ud at bade, er det en god idé med en høj solbeskyttelsesfaktor. Du skal også huske at smøre dig ind oftere med kortere intervaller. Hold dig helst i skygge mellem tolv og tre om eftermiddagen. Det er der solen er stærkest.

Generelt set er en god tommelfingerregel:

SPF 15 – UV-indeks 3-6

SPF 30 – UV-indeks 7-8

SPF 50 – UV-indeks 7-8

SPF 50 < – UV-indeks 8<

Det fungerer desværre ikke sådan at dobbelt SPF-faktor betyder dobbelt beskyttelse. Så SPF 30 er ikke dobbelt så effektiv som solcreme med faktor 15. Men du kan med fordel gå ud fra at SPF 15 blokerer 93%, SPF 30 blokerer 97% og SPF 50 blokerer 98% af solens UV-stråler.

En stor faktor, der spiller ind er selvfølgelig også din hudtype og farve. Har du let ved at blive solbrændt eller får du en gyldenbrun farve i solen? Husk at tage din hudtype med i beregningerne når du vælger solfaktor. Jo lysere hudtype, jo højere solfaktor skal man vælge.