Det skal du huske, når du skal planlægge en begravelse

På et eller andet tidspunkt i dit liv vil du stå med at skulle planlægge en begravelse. Det er ikke kun virkelig hårdt, da man ofte selv står midt i en sorg over at have mistet én man har kær. Det er også svært, da man jo gerne vil give sin pårørende et ordentligt sidste farvel. Vi har derfor her samlet 5 gode råd til dig, så du kommer bedst muligt gennem planlægningen af begravelsen.

Alliér dig med en bedemand

En bedemand gør hele planlægningen af en begravelse lettere ved at tage en del af arbejdsopgaverne og ansvaret. Det er derfor altid en god idé at finde en bedemand som det første, så man ikke står med alting selv. En bedemand kan hjælpe med alt fra udvælgelse af kister eller urner til valg af blomster, gravsten og endda askespredning. Det er en kæmpe hjælp, når man selv sidder midt i sorgen. Det vigtigste, når du vælger en bedemand er, at kemien er i orden. En begravelse er en sårbar situation, så det er vigtigt, at du vælger en bedemand, som du føler dig godt tilpas med. En begravelse kan nemlig ikke laves om. Vi kan varmt anbefale denne bedemand.

Undersøg afdødes sidste vilje

Afdøde kan have haft særlige ønsker til sin begravelse, selvom du måske ikke direkte har fået det at vide. Det kan være skrevet ned i et dokument på Landsforeningen Liv & Døds hjemmeside. Det er altid en god idé at undersøge, om afdøde har udfyldt et sådant dokument, da du så kan blive klogere på, om afdøde ønsker at blive kremeret eller begravet, vil have en luksuskiste eller en billig model eller gerne vil begraves i en fællesgrav. Det letter mange beslutninger, der skal tages i forbindelse med planlægningen af begravelsen.

Søg begravelseshjælp

Begravelseshjælp er økonomisk hjælp fra det offentlige, som de efterladte har ret til gennem sygesikringen. Hvis afdøde har en dansk sygesikring, har du derfor mulighed for at søge om begravelseshjælp. Begravelseshjælpen er en mulighed, hvis afdøde havde en formue under et vist beløb eller var under 18 år. Pengene bliver normalt udbetalt, når alle nødvendige dokumenter er indsendt og når skifteretten har afsluttet behandlingen af boet. Du kan søge om begravelseshjælp på borger.dk.